Marleen Spierings
by on March 4, 2020
832 views

De profielwerkstukkenmarkt (PWS-markt) op woensdagmiddag 4 maart is goed bezocht. Zo’n 150 scholieren van diverse middelbare scholen in de Leidse regio waren aanwezig op de Hogeschool Leiden. De leerlingen deden inspiratie op voor het profielwerkstuk dat zij komend schooljaar gaan schrijven, in samenwerking met partners uit de stad. De kraampjes werden aangekleed door organisaties en bedrijven die het belangrijk vinden dat de scholieren een maatschappelijke meerwaarde toevoegen aan het profielwerkstuk.


De winnaars van het beste profielwerkstuk in de stad op het HAVO waren Mees van Dijk en Julia Vletter van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Hun profielwerkstuk ging over het Leiden400 jaar en waarom het belangrijk is voor jongeren om Samen Inclusief te Herdenken. Voor het VWO sleepten Jikke Bleijerveld en Marin van der Meer van het Bonaventura Mariënpoel de prijs binnen. Jikke en Marin deden onderzoek naar het effect van schoolsystemen op de motivatie van leerlingen. Zij vergeleken Agora met andere schoolsystemen. De jury, een afvaardiging van De Leidse Aanpak, gemeente Leiden, Rabobank Leiden-Katwijk en Leren met de Stad, roemden de scholieren voor hun interessante onderzoek, met goede en diverse methoden, professionele samenwerkingen, met een bruikbaar onderzoeksverslag op twee actuele onderwerpen. Jikke en Marin vertelden dat je goed moet denken over wat jezelf wil leren, want dan is het maken van een profielwerkstuk leuker.
 

De organisaties die de scholieren enthousiasmeerden en inspireerden waren Erfgoed Leiden, de Hortus botanicus, Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, De Lakenhal, Naturalis, het Taalmuseum, LeidenGlobal, de Studievereniging Archeologie, de (Academische) PABO, Universitaire Opleiding Informatica, Hogeschool Opleiding Communicatie, Pré-HBO Talentvolle Havisten, ICLON PWS Coaches, 's-Heerenloo Zorg, het vrijwilligersplatform I-doe, het COC, Sparkling Society, Inventeers, de gemeente Leiden, en de Rabobank.

Wethouder Paul Dirkse

De Leidse Aanpak voor Talent Ontwikkeling organiseerde de middag. De Leidse Aanpak is een samenwerkingsnetwerk waar het ontdekken en ontwikkelen van talenten van 0 tot 24 jaar centraal staat. Ze stimuleren maatschappelijke meerwaarde in het onderwijs. Scholieren worden daarvoor ook beloond. Tijdens de PWS-markt vond namelijk de uitreiking plaats van de meest impactvolle HAVO of VWO profielwerkstuk 2020 in Leiden Kennisstad. Wethouder Paul Dirkse sprak tijdens de opening: ‘Leiden heeft een rijke leeromgeving waar iedereen zich kan ontwikkelen. Door de samenwerking tussen leerlingen, onderwijs en de stad met het maken van een profielwerkstuk kun je samen impact maken!’ 


Speerpunten? De Leidse Community voor Sustainable Development Goals, Onderzoek in je Eigen Omgeving, Begin bij het Einde (wat wil je dat het oplevert) en Gebruik je Eigen Creativiteit. Wees Onderscheidend. Think Out-of-the-Box!  Docenten, mentoren en PWS Coaches van de scholen hebben hun leerlingen na school begeleid bij de brainstormsessies van Meet the Leiden Expert.


De winnaars kregen, naast de titel en een certificaat, ook een trainingsmiddag van Leren met de Stad bij PLNT aangeboden om hun presentatieskills verder te ontwikkelen. Zo zijn ze goed voorbereid op hun vervolgopleiding. Om bij te komen van het hele traject van hun profielwerkstuk krijgen ze van Rabobank Leiden-Katwijk vrijkaartjes voor Duinrell, voor de verdiende ontspanning.

Posted in: Education, Events
Applause (2)
Loading...
2